
Matkap çeşitleri birbirinden farklı olarak ve farklı amaçlarda kullanılmak üzere üretilmiştir. Matkapların farklı işlerde kullanılmasına olanak sağlayan yerlere ise “matkap tezgahı” denmektedir. Matkaplar, herhangi bir iş parçasının yüzeyinde delik delme veya başka çeşitli amaçlarla kullanılan kendi ekseninde dönen ve kesme işlemi yapan kesici takımdır.
Matkap Çeşitleri:
- Helisel Matkaplar
- Namlu Matkapları
- Punta Matkapları
- Havşa matkapları
Matkap Çeşitlerinin Özellikleri
Helisel Matkaplar: Helisel matkapların üzerinde karşılıklı olarak iki adet helisel kanal bulunur. Gövdesi silindiriktir. Bu yüzeydeki helis kanalları ucunda birer kanal bulunur. Bu kanallar talaş tahliye işlemi ve soğutma sıvısının yüzeye ulaştırılması gibi işlemlerde kolaylık sağlar. Helisel matkaplar yüksek hız çeliklerinin taşlanması veya frelenmesiyle meydana gelir. Konik saplı ve silindirik saplı olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Namlu Matkapları: Namlu matkapları derin delme vb. işlemlerde kullanılmaktadır. Helisel matkapların aksine yüzeyleri düzdür. İki kesme yüzeyi bulunur ve gövde kısmı matkap eksenine paraleldir. Fakat işlem açısından helisel matkap gibi soğutma sıvılarının yüzeye uygulanması ve talaşların tahliyesi işlemleri kolayca yapılabilmektedir.
Punta Matkapları: Bu matkaplar her iki ucuyla da işlem yapabilmektedir. İş parçası üzerinde punta delikleri açmak için kullanılırken aynı zamanda havşa açmak ya da Merkez deliği açmak için de kullanılmaktadır.
Punta matkapları üçe ayrılır:
- Punta Matkabı Form A (60 derece havşalı tip)
- Punta Matkabı Form B (Koruyucu havşalı delik açmak için kullanılan tip)
- Punta Matkabı Form R (Radyuslu delik açmak için kullanılan tip)
Havşa Matkapları: İş parçaları üzerinde deliklere havşa açmak için kullanılır. Bunun yanında iş parçası üzerinde vida vb. elemanların oturması amacıyla yuva oluşturmak amacıyla da kullanılır.
Havşa matkapları dörde ayrılır:
- Helisel
- Konik
- Memeli
- Kobra başlı