Malzeme üzerinde uygulanan işlemlerin çeşitliliğine göre farklı kesme tipleri mevcuttur. Kesme işlemleri iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bu işlemlerden ilkinde, uygulama yapılan malzeme üzerinde malzeme sabitken kesici takım dönme hareketi yaparak malzeme üzerinden talaş kaldırmaktadır bu işlem frezeleme olarak adlandırılır. İkinci işlemde ise talaş kaldırma yönteminin uygulanabilmesi için malzeme döndürülerek tornalama işlemi gerçekleştirilir. Kesme işlemi, eldeki malzemenin yüzeyinde kesici ucun hareket ettirilmesiyle malzemeye istenen şeklin verilmesidir.

Frezeleme

Bu işlem en sık tercih edilen işlemdir. Bu işlemde kesici takımlar kendi ekseni etrafında dönerek bu takımlara doğru ilerleme hareketi yapan malzemeler üzerinden talaş kaldırılması yoluyla üretim yapılır. Bu kesici takımların bazılarının alnında bazılarının çevresinde bazılarının ise hem alnında ve çevresinde kesici dişler mevcuttur. Kesici uçların kesici takım üzerindeki konumuna göre işlemler çevresel frezeleme ve alın frezeleme olarak ikiye ayrılır.

CNC Frezeleme

Teknolojik gelişmelerle birlikte bilgisayar sistemlerinin de insan hayatına girmesiyle CNC freze tezgahları ortaya çıkmıştır. Bu tezgahlar türleri arasında en gelişmiş olanıdır. Bilgisayar temelli programlama ile çalışan bu tezgahlar, hem gereken iş gücünü azaltmakta hem de malzeme üzerinde yapılan işlemlerin olabilecek en iyi şekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Kesme Tipleri

Tornalama

Tornalama, kendi ekseni etrafında dönen iş parçası üzerinden kendisine doğru dikey hareket yapan kesici takımlar yardımıyla talaş kaldırma işlemidir. Bu işlemlerin yapıldığı tezgahlar tornalama tezgahları olarak adlandırılır. Bu tezgahlarda, silindirik yüzey işleme, malzeme üzerinde delik açma, iç-dış vida açma ve yay sarma gibi farklı işlemler gerçekleştirilmektedir. Önemli parçaların üretimi torna tezgahlarında yapılmaktadır.

CNC Tornalama

CNC tornalama tezgahları endüstriyel üretimde büyük öneme sahiptir. İşlemlerin bilgisayar sistemleriyle yapıldığı tezgahlardır. Bu işlemlerin yapılması için G ve M kodları olarak adlandırılan özel kodlama sistemi kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.