Freze tezgahları çok çeşitli işler meydana getirebilen makinelerdir. Özellikle basit işlerin hızlı bir şekilde yapılmasında tercih edilirler. Farklı çeşitleri bulunsa da freze çakıları kendi ekseni etrafında dönen ve çok dişli yapıda bulunan parçalardır.

Freze Çakısı

Biçimlerine Göre Freze Çakıları      

Silindirik Frezeler: Dişlerin yan yüzeyde bulunduğu silindir biçimindeki frezedir. Dişler düz veya helis şeklinde olabilmektedir. Helis şeklindeki dişler daha sessiz ve kolay çalışmaktadır.

Kanal Frezeler: Bu tip frezeler kanal açma veya mevcut bir kanalı büyütme gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Silindirik frezelere göre yüzey alanları daha dardır. Bu tipteki frezelerden bazılarının hem çevreleri hem de alınları kesme işlemi yapabilmektedir.

Alın Frezeleri: Alın frezelerin hem alın hem de çevre yüzlerinde kesiciler bulunmaktadır ve aynı anda birbirine dik şekilde bulunan iki yüzey üzerinde birden fazla işlem yapılabilir.

Açı Frezeleri: Açı frezelerinin uçları belli bir açıya göre yapılmaktadır. Kullanım amacına uygun olarak tek yüzü veya çift yüzü açılı çeşitleri mevcuttur.

Parmak Frezeleri: Genellikle küçük iş parçalarının kenarlarını işlemek veya kanallar açmak için kullanılan bu freze çeşidinin hem alın hem kenar yüzlerinde bir veya daha fazla kesici diş mevcuttur. Kullanım amacına göre silindirik veya konik olabilmektedir.

T Frezeleri: Bu tip frezeler silindirik veya konik bir şekilde imal edilmektedirler. Bir disk ve bu diske bağlı olan bir sap kısmından oluşur. Diskin etrafında bulunan kesici dişler kanal açma işlemlerinde kullanılır.

Modül Frezeler: Bu tip çakıları dişli boyutlarına göre sınıflandırmaktayız. Genellikle standard dişliçark profilleri işlemlerinde kullanılır.

Profil Frezeler: En sık karşılaşılan çeşitleri içbükey ve dışbükey biçimde imal edilen örnekleri olan bu freze çakıları, çeşitli profiller üzerinde çalışmak üzere üretilmektedir. İşin nitelikleri ve malzemenin yapısına göre üretilebilir.

Dişlerin Yapılışına Göre Freze Çakıları

Takma Uçlu Freze Çakıları: Bu tip çakılar tasarlanırken gövde üzerine maden uçlarının takılabileceği şekilde tasarlanmaktadır. Bu sayede yıpranan uçlar kolay bir şekilde değiştirilir. Bu özellikleri sayesinde büyük çaplı tasarımların maliyeti oldukça düşük olmaktadır.

Sabit Kesitli Freze Çakıları: Dişlerin arkaya doğru meyilli olduğu bu çakılar modül ve profil sınıfını kapsamaktadır.

Sivri Diş Freze Çakıları: Dişlerinin sivri olması nedeniyle adı Sivri Diş Freze’dir. Bu sınıfa giren frezeler; parmak, alın, T ve açı frezeleridir.

Yapıldığı Malzemeye Göre Freze Çakıları

Takım Çeliği Freze Çakıları: Maliyetleri karbon çeliğinden yapılması dolayısıyla oldukça düşüktür. Fakat düşük ısılarda bile kolayca deforme olması nedeniyle çok fazla tercih edilmezler.

HSS Freze Çakıları: Bu tip çakılar endüstriyel üretimde yaygın olarak kullanılır. Yüksek hız çeliğinin sert ve dirençli yapısı bu çakıları cazip kılmaktadır.

Sert Maden Uçlu Freze Çakıları: Bu tip çakılar ısıya dayanıklı olmaları sebebiyle piyasada en sık karşılaşılan freze çeşididir. Aşınmaya karşı da yüksek bir direnç göstermektedirler. Fakat sert yapıda olması nedeniyle kırılgan bir özelliğe sahiptirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.